Igår var kameran med på promenaden

Det har på sistone blivit dåligt med fotograferandet, men igår var kameran med vid vår promenad förbi Uddeholms badplats och runt södra gärdet.

Hans 60 Dömle Herrgård

Härom sistens fyllde mågen, Hans, 60 år och bjöd in oss på middag med övernattning på Dömle Herrgård, belägen alldeles invid Forshaga GK väst Deje. En ytterst trevlig tillställning på en, som framgår av bilderna nedan, riktigt fin herrgård. Avslutningen utgjorde ett besök på golfklubbens driving range.
Klicka på någon bild och den kommer upp i fullformat. Bläddra sedan bland bilderna med hjälp av pilarna!

Några bilder jag tagit de senaste dagarna

Lite blandat – ingen röd tråd här inte. Måndagens skyfall gav  våldsamt mycket vatten i vägen utanför köket och en ordentlig  ”bäck” genom tomten ner till Uvån. Knappast mindre än den bäck som uppstod vid översvämningen 2004. Lägger även in några bilder från Hagfors ett par dagar innan, med bl.a. ett riktigt fint bilbygge som stod parkerad vid Dollarstore.

Lite bilder från vår tur Sunnemo – Munkfors


Sommaren kom till slut till Mors Dag och den lockade ut oss på en liten tur till Sunnemo – Munkfors. Som vanligt har vi kameror med, så det blev lite bilder.

Torsby – graffittiväggar

Gårdagen och dagens frukost råkade gå i konstens tecken. Var till Torsby på ultraljud av hjärtat och i väntan på minibussen för hemfärd, blev det en liten runda ner till centrum. Råkade där få se ett par grafittiväggar, som jag föll för på direkten. Långt ifrån sedvanligt klotter alltså, så det blev några bilder. Idag fick jag vid frukosten se på glaskonst.🙂 Med min syn blev det än mer konst än vad kameran kunde förmedla.

Kostnad bergvärme vs pelleteldning fram till april 2021

Nu har det gått ytterligare 1 år med bergvärme. Gjorde därför ytterligare en efterkalkyl, den sista?, som visar elförbrukningen maj 2020 – april 2021. Trots en numera osedvanligt kall januari-februari, så blev inte elkostnaden inte högre i år än maj 2019 – april 2020.

Bergvärme vs pellet 2021-05-17 1

Bergvärme vs pellets 2021-05-17 del 2
Bergvärme innvesteringskostnad avskrivning

Total kostnad, d.v.s rörlig kostnad + investeringskostnad

Pelleteldning:
Rörlig kostnad = 33 000 kr/år
Investeringskostnad = 0 kr/år eftersom pelletutrustningen är avskriven.
Totalt: 33 000 kr/år -> 2 750 kr/mån

Bergvärme:
Rörlig kostnad = 20600 kr
Investeringskostnad = 5 000 kr/år
Totalt: 25 600 kr/år -> 2 100 kr/mån. En besparing på 650 kr/mån.

Eftersom investeringskostnaden för bergvärme i stort sett ger huset ett mervärde motsvarande investeringskostnaden, så kunde jag mycket väl kunnat bortsett från den.
Då blir kostnaden för bergvärme enbart den rörliga kostnaden
20 600 kr/år -> 1 700 kr/mån och därmed en besparing på 1 050 kr/mån.

 

Här några vårvinterbilder från Uddeholm samt bilder på fåglar i trädgården

Först några bilder från våra promenader här Uddeholm under senaste tiden. 

Här bilder tagna vid fåglars besök vid våra talgbollar plus en bild på kanadagäss tagen från balkongen. Tyvärr inga bilder från deras besök vid fågelbordet. Detta p.g.a att det inte kändes så bra att ha en kamera stående uppriggad i köket.

Några bilder vi tagit de senaste veckorna

Den nedersta bilden, den på änderna, tog jag från balkongen. De övriga är tagna vid våra senaste promenader.
Klicka på någon bild och bläddra med pilarna.