Några bilder vi tagit de senaste veckorna

Den nedersta bilden, den på änderna, tog jag från balkongen. De övriga är tagna vid våra senaste promenader.
Klicka på någon bild och bläddra med pilarna.

Uddeholm 1950-talet vs 2010-talet

Lägger in kartor som jag satt ihop utifrån bilder hämtade från Google Maps.
Kartor som visar hur Uddeholms centrum såg ut under 1950-talet vs 2015.
Ett av bildmontagen visar Uddeholms centrum och närområdet, där Björkbacken, där vi bor, bara är var skog på 50-talet. Även en stor del av Stjärn och Melltorp var då obebyggt.
Bildmontaget som visar hela Uddeholm, visar bl.a. gamla genomfarten, som gick förbi Gröna porten och Uddeholms huvudkontor. Då under 50-talet fanns ju NKlJ-järnvägen kvar och flottningen. De vita fläckarna i Uvån och ute på Rådasjön är timmer. Bojarna för länsarna finns nog kvar, fanns i alla fall kvar för ett antal år sedan i alla fall.

Klicka på respektive bild, för att få den större.

Det var ett tag sedan, men här några nytagna bilder

Var i morse ute och tog en bild från balkongen, som visar Uvån en fin försommarmorgon.  Jag behöver knappast gå värst långt för att se vår vackra natur. Har dessutom börjat komma igång igen med golfen igen, efter en hel del hälsoproblem senaste året. Här en bild jag tog från hål 8 mot röd tee hål 7. Banan är i fint skick i år! Det var dessutom ett tag sedan jag tog några bilder från mina promenader runt Uddeholm, men igår tog jag några från badplatsen, området gamla bron och herrgårdsparken.
Alldeles nyss, 16 juni kl. 22:45, alltså ett par dagar senare, så tog jag en en kvällsblid hemifrån som visar Björkbacken norrut.

Efterkalkyl för bergvärme vs pelleteldning

Gick över från pelleteldning till bergvärme för två år sedan. Här nedan en efterkalkyl som visar min vinst med bergvärme under år 1.

Total kostnad, d.v.s rörlig kostnad + investeringskostnad

Pelleteldning:
Rörlig kostnad = 33 000 kr/år
Investeringskostnad = 0 kr/år eftersom pelletutrustningen är avskriven.
Totalt: 33 000 kr/år -> 2 750 kr/mån

Bergvärme:
Rörlig kostnad = 20 300 kr
Investeringskostnad = 5 000 kr/år
Totalt: 25 300 kr/år -> 2 100 kr/mån. En besparing på 650 kr/mån.

 Eftersom investeringskostnaden för bergvärme i stort sett ger huset ett mervärde motsvarande investeringskostnaden, så kunde jag mycket väl kunnat bortsett från den.
Då blir kostnaden för bergvärme enbart den rörliga kostnaden
20 300 kr/år -> 1 700 kr/mån och därmed en besparing på 1 050 kr/mån.

Kan nämna att alltsedan år 2002, har grannen Ove Högqvist (Pellet & Ved) försett mig punktligt med pellet. Allt har funkat förträffligt – men mars 2018 blev det tvärstopp med pelletleveranserna. Verkligen inte Oves fel – han hjälpte mig t.o.m. när vi tillsammans försåg mig med pellets via bilens bagageutrymme ,,, Det fanns inte tillräckligt med pellets i hela Europa.

Bestämde mig då för att övergå från pelleteldning till bergvärme. Har nu kollat kostnaden pelletuppvärmning vs bergvärme och kan konstatera att jag faktiskt tjänat runt 9 000 kr under första året. Ja, närmare bestämt 800 kr/mån inberäknat avskrivning av investeringskostnaden. Se efterkalkyl i Excel ovan. Hade inte nätavgiften varit ett resultat av Ellevios monopol så hade såklart nätkostnaden varit åtskilligt lägre än nu. Den tillsammans med el-skatter gör den biten är dubbelt så hög som kostnaden för själva elströmmen! 😦

Har sedan jag övergick till bergvärme, bara kunnat se den gröna lampan lysa på värmepumpen, till vänster i bild. Alltså den lampa som visar att allt är OK. 😉

Bergvärme är bra, eftersom den är mycket driftsäker och för de allra flesta ekonomiskt fördelaktig och dessutom helt ren. Men det är självklart ett flertal faktorer på påverkar kostnaden. Hur djupt man måste borra för att nå berg, bergets fasthet och hur mycket värme pumpen kan ta till sig, rätt dimensionering och bra installation till bra pris. Jag har haft tur med allt detta. Relativt nära till berggrund, borrning ner till 210 m som ger mycket värme, en bra Nibe bergvärmepump och inte minst en mycket bra installation av Empe Rör (Magnus ”Rota” Johansson). Alla har såklart inte samma tur, men faller allt på plats – då kan man, som i mitt fall, få ett så här positivt resultat.

Ytterligare ett plus i kanten för bergvärmen, framgår av bilderna nedan.
Pelletbingen som jag byggde för snart 20 år sedan, för att Ove skulle kunna förse mig med pellet utifrån med storsäck för att slippa bära småsäckar, kunde jag nu riva och i stället göra i ordning en liten extra verkstad. Inte minst vintertid är det skönt att ha det lite mer ombonat än i garaget, när jag ska fixa till något.

Mer om min bergvärme:
https://stickans.blog/projekt-tradgard-och-uppvarmning/

Några bilder från senaste veckornas promenader

I förmiddags när det inte var så många i mataffären, var det tillfälle till att handla. Med tanke på att jag definitivt tillhör riskgruppen för Covid 19, så vill jag inte besöka affärer alltför ofta just nu, så det blev storhandling. En kundvagn fylld – med råge – utan toapapper!
I övrigt går dagarna sin gilla gång – med gång, d.v.s. våra nästintill dagliga 5 km-promenader.. Dessa och att vistas inom husets väggar tillhör säkert de säkraste platserna i dagsläget med coronavirusets härjningar. Men så många bilder har det inte blivit. Här några.

Klicka på någon bild och bläddra sedan med pilarna.

 

Några bilder vi tagit vid våra promenader i Uddeholm under januari 2020

Ja, vi traskar i vanlig ordning runt nästintill dagligen, här i Uddeholm. Här en del bilder från årets första månad. Sista bilden visar två snövesslor nedan ”Amerika”. Dålig mobilbild – men det viktigaste var att få dom dokumenterade. Deras normala vita vinterpäls gav inte värst till kamouflage i årets snöfria januari. 😦

För att se bilderna i full storlek, klicka på en bild och bläddra sedan med pilarna.

Gott Nytt År !

Här en liten nyårshälsning med några bilder vi tog vid dagens promenad. Fick med en bild av ett par kanotister vid Uvåns utlopp. Klicka på bild 2.
Lägger till ett par bilder från nyårsafton 1915 och 1914. 1914 var det -24 grader på nyårsaftons morgon, men den hann stiga till -21 vid vår promenad. Då var det nog bara vi och hundägare ute?