Värmländskt

Här historier från Värmland med verklighetsbakgrund

Garphyttan
En kompis, Roland, var ute på bilresa med en belgisk kollega. När de kommer till Garphyttan så säger belgaren ”Nu är vi i Garfittan”, varvid Roland försökte rätta till honom genom att tala om att det heter inte Garfittan utan Garphyttan. Men då insisterade belgaren att det måste heta Garpfittan, för när han gick och lärde sig svenska fick han lära sig att ”ph” i svenskan alltid skulle uttalas ”f”, – de enda undantagen från när ”f” skulle uttalas ”ph” var i orden ”aphuvud” och ”sophink”.

Om Margaretas kompis
(Berättad av Margareta från Karlskoga – om en av sina kompisar)
Hon, en kvinnlig bekantskap för till mig, satt och småpratade och vi kom in på blnd annat olika egenskaper som vi har. Då berättade hon att hon i och för sig inte ansåg sig speciellt intelligent men att det oftast är en fördel om man ligger ungefär på samma våglängd så att säga. Hon nämnde då att en av hennes kompisar var väldigt snäll och rar på alla sätt men hon var inte speciellt intelligent. Bland annat berättade hon att kompisen hennes en helg vart och köpt oxfilé för 195 kr/kg. Jag sa då att det var väl rätt dyrt det… ”Ja” sa hon ”det var kanske lite dyrt – men det var tjocka skivor”.

Då var det nära …
En hagôrsing och en ekshäring som kände varandra lite från förr möttes och då frågar hagfôrsingen ekshäringen.
”Haru fått knull nô?”
”Nej” sa ekshäringen ”men ôm hälja va de näär”
”Hur då” sa hagfôrsingen?
”Jo, i lördas skull ett fruntimmer kom te mä så ja duscha å ställd mä i årning å ställd mä ve ytterdörra å vänt på na, men ho kom allri”

Fantasifullt Klarälvdals-original
Ett fantasifullt Klarälvdals-original var med vid en stormning, där fienden tagit ställning alldeles bakom ett höghus. Så det var hopplöst att träffa fienden med kanonen – antingen tog det på höghuset, eller också gick kanonkulan över ”Ç” fienden. Då frågade Klarälvdalingen ”Får ja ta befäle?” ”å det feck ja” ”å ja kommendera” – ”Lägg ner kanon …” !

Dieselolja

Det här var på 50-talet, när en Hagforsare som skulle ut på fest, stod och smorde in sig på bröstet med dieselolja. Nån frågade då varför han hade dieselolja på sig? ”Jo” svarade han ”Då tror de att jag har en Mercedes”

Börje utan bälte 
Roland och Börje drog iväg upp på stan en lunch. Börje körde, men tog aldrig på sig säkerhetsbältet. När de kom upp på stan blev de stoppade av polisen, som råkade ha kontroll. Börje skyndar sig inte att försöka hinna få på sig bältet utan vevar bara lugnt ned sidorutan, varvid polisen direkt säger. ”Men – ni har inget säkerhetsbälte på er!” när Börje svarar: ”Jag är stomiopererad – vill ni se påsen?” ”Nej, nej” säger polisen ”Åk!”

Börje och telefonförsäljaren
Börje blev uppringd av en bokförsäljare. Så fort försäljaren börjat nämna om att han hade bra böcker att sälja säger Börje: ”Jag köper fem stycken!” varvid försäljaren säger: ”Men jag har ju inte hunnit berätta för dig vad det är för böcker än”, varvid Börje åter säger: ”Jag köper fem stycken!” ”Du vill alltså inte köpa en på prov först då” säger telefonförsäljaren. ”Nej” säger Börje ”Och betalningen då, hur vill du ha det med den?” Börje – ”Skicka’t till förmyndar’n”

En av Tage Östmans alla historier …
Här en lite fräckare Munkfors-historia berättad av min numera tyvärr bortgånge granne.
Det här var på 40-talet och det var lördagkväll och dans i Folkets Park. Karl var där när han råka få tag på Frida, e’ Munkfors-tös som mer än gärna ställde upp när pojkarna ville ha nåt….

De dansade så det stod härliga till. När det sedan blev paus drog de två iväg en bit bortom Klingevi (idrottsplatsen strax intill). Där det fanns en lada en bit upp vid en skogsglänta. Ett gäng av hans kompisar blev nyfikna och smög sig efter…. När de två kom till ladan fanns det där en stege upp till en lucka på ena gaveln. Där rann Frida upp som en katt – hon hade vart där förut – och Karl efter… Pojkarna vart ju nyfikna, men alla kunde ju inte komma upp och se – så de bildade en kedja…. En gick högst upp i stegen och sedan skulle de rapportera vidare ner över till varandra när något hände… Den som var högst upp började…

”Nu släter han å na” (kysser henne)  och det rapporterades vidare .”Nu släter han å na”, Nu släter han å na”, ”Nu släter han å na”…

”Nu lägger han i kull na”, ”Nu lägger han i kull na”, ”Nu lägger han i kull na”, ”Nu lägger han ikull na”…. ”Nu tar han å na trosera”, ”Nu tar han å na trosera”, Nu tar han å na trosera”…. ”Nu lägger han sej på na”, ”Nu lägger han sej på na”, ”Nu lägger han sej på na”… ”Nu sticker han dit’en”, ”Nu sticker han dit’en” ”Nu sticker han dit’en”….

Då hör den som är högst upp Frida säga… ”Nu Karl ä du på en plats där ingen vôrt för dej”, när rapporteringen fortsatte…

”Nu ä han i röva”, ”Nu ä han i röva”, ”Nu ä han i röva”, ”Nu e han i röva”…

Vid Thomanns kiosk
Här en Munkfors-historia med verklighetsbakgrund. En munkfôrsing hade på 50-talet en Munkfôrs-tös och stod och hångla med bakom Thomanns kiosk en lördagskväll efter en dans. Det var riktigt kallt, omkring en tjugo grader kallt ute så han sa: ”Om de int vôr så kallt så skull jag ta dej” och hon sa ”men de ä väl int kallt nu”…

Och här en Ekshärads-historia
”Den där pôjken ä dä att riktit sönn (synd) om, mor hanses ä dö och far hans fra Baster” (Basterud).

Från Svens repmöte på Trossnäs
Sven berättade den här från när han låg på Trossnäs militärförläggning någon gång på 50-talet.Vi satt där några på logementet, när kapten dök upp i dörren. Då fick han se en literflaska på bordet (det var inte 75 cl på Systembolaget på den tiden). Kapten direkt – vem äger den här? Då hörs en röst:
”De kan fôll kvette – den ä ju tom”.

Malung
Måsta lägga in den här också. Det är ingen historia – men den här om Erk i Uggelbo”, för den är härlig. Erk var en tystlåten vid den här tiden en lite till åldern gången ungkarl från trakten där jag växte upp. Han hade hela sitt liv bara gått hemma på gården och skött den. När han sedan som pensionär blev tillfrågad om han inte ville följa med på en hemlig resa som bygdens PRO  anordnade, så följde han med. Det bar iväg med buss upp till Malung. Väl där skulle de gå en bit till något sevärt, men han hade då svårt att följa med eftersom han hade svårt att gå, så han sa ”Gå ni, jag sätter mig här på bänken och väntar”. När han suttit där en stund så kom det en äldre dam och satte sig i andra änden på bänken. Efter en stund hejar de på varandra. Sen blev det inte så mycket mer sagt. När de andra kom tillbaka berättade han detta om hans träff med henne.
Året därpå skulle en ny resa anordnas och de frågade honom om han inte ville följa med igen. ”Ja visst” sa han. ”Vi åker väl till Malung i år också”.

 

stig-berg-staenasStig Berg hade många bra. Den här måste vara en av hans bästa …

Döpt i folkmun

Göteborgarna är ju de stora inom den här biten, men även vi värmlänningar har säkert döpt en hel del. Här några som jag hört:

Munkfors ishall Klingevi drog vid bygget ut på tiden och fick namnet Vänthallen
Väl klar gick det inte så bra för IFK Munkfors och då blev det i stället Smörjhallen

Hagfors nya uppblåsbara idrottshall blev i folkmun Kondomen

Färjestads  Löfbergs Lila Arena blev Looben

Här  ett förslag från 60-talet, avseende att slå ihop de relativt små kommunerna Hagfors och Munkfors.
Ta ”Hag” från Hagfors och ”fors” från Munkfors och slå ihop dom till det gemensamma kommunnamnet Hagfors.

Wermlänningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.