Diabetes 2 + LCHF

Fann denna rätt slående bild hos Kostdoktorn

Fran Kostdoktorn

I stort sett alla av oss vet vi vad som ligger bakom vällevnadssjukdomar som hjärt & kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Vi äter på tok för mycket och fel mat i förhållande till den energi vi lägger ner på att förbränna all denna mat. Eftersom diabetes typ 2 är den vällevnadssjukdom som jag själv drabbat av – och snabbt lyckades bota med hjälp av LCHF, så är det bot av den sjukdomen som jag i första hand tar upp här inne.

Eftersom socker är det för kroppen giftigaste  näst droger, så har jag även för avsikt att lägga in intressanta artiklar som tar upp den biten …

Vår kropp kan, liksom det mesta i naturen, i mycket hög omfattning försvara sig mot sånt som blivit fel. Dock finns som regel ett tröskelvärde där gränsen går. Överskrids detta, då  bara smäller det till – förr eller senare. Faktorer som bidrar till att diabetes 2 utlöses är i första hand:

1. För mycket kroppsfett
2. Rökning
3. Genetiska faktorer

Här inne kommer jag enbart att enbart rikta in mig på punkt 1, för mycket kroppsfett.

Punkt 2 – rökning, är annars boven i dramat när det gäller nästan alla hälsoproblem.
Har själv varit rökare till och ifrån under mitt liv, ända tills för snart 15 år sedan. Då var det slut med de återfall jag ofta fick i samband med alla år ute i ruschen, där jag, inte minst i samband med förtäring av alkoholhaltiga drycker, blev till ett lätt offer för återfall 😦
”Sluta röka är inte svårt, det har jag gjort många gånger ” …
Om du råkar vara rökare – då är du säkert väl medveten om riskerna, men du har ännu inte haft ork/motivation nog att sluta.

Punkt 3 – genetiska faktorer lämnar jag självfallet helt därhän. Dels för att här vet jag inget mer om den biten än vad folk i gemen vet dels det faktum att det förefaller för mig helt ointressant att diskutera sånt som vi inte kan göra det minsta åt. Råkar vi vara födda med ”fel gener” då är det bara så …

Punkt 1 – för mycket kroppsfett och hur vi kommer till rätta med den, är som ni redan vet, vad jag tänkt ta upp. Faktum är att det numera dessutom lär vara bevisat att det inte enbart är övervikt och fetma, som är boven i dramat. Även LCHF-kosten i sig har en positiv effekt vid botande av diabetes 2. Alltså även vad man stoppar i sig, har  inverkan!

Det som förorsaker diabetes 2 är vara att insulinproduktion försämras och cellerna blir mer okänsliga för det kroppsegna insulinet. För mycket kroppsfett påverkar här kroppens celler och gör dessa mindre känsliga för kroppen insulin.

Eftersom diabetes 2 verkar kunna utlösas förhållandevis snabbt, så förefaller det sannolikt att sjukdomen bryter ut när något tröskelvärde överskridits. Den tanken blir såklart inte mindre trovärdig, när man som t ex jag själv nu vet hur snabbt, på mindre än en månad, blev botad – med rätt kost = LCHF ! Plus motion !
Det faktum att viss motion samtidigt måste till säger mig att, även om det mesta är kartlagt, här bör finnas kvar att arbeten.

Bilden ovan symboliserar på ett bra sätt vad som ligger bakom diabetes typ 2 …

Klicka på undermenyerna för att läsa mer …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.