Gick över från pelleteldning till bergvärme för två år sedan. Här nedan en efterkalkyl som visar min vinst med bergvärme under år 1.
Total kostnad, d.v.s rörlig kostnad + investeringskostnad
Pelleteldning:
Rörlig kostnad = 33 000 kr/år
Investeringskostnad = 0 kr/år eftersom pelletutrustningen är avskriven.
Totalt: 33 000 kr/år -> 2 750 kr/mån
Bergvärme:
Rörlig kostnad = 20 300 kr
Investeringskostnad = 5 000 kr/år
Totalt: 25 300 kr/år -> 2 100 kr/mån. En besparing på 650 kr/mån.
Eftersom investeringskostnaden för bergvärme i stort sett ger huset ett mervärde motsvarande investeringskostnaden, så kunde jag mycket väl kunnat bortsett från den.
Då blir kostnaden för bergvärme enbart den rörliga kostnaden
20 300 kr/år -> 1 700 kr/mån och därmed en besparing på 1 050 kr/mån.
Kan nämna att alltsedan år 2002, har grannen Ove Högqvist (Pellet & Ved) försett mig punktligt med pellet. Allt har funkat förträffligt – men mars 2018 blev det tvärstopp med pelletleveranserna. Verkligen inte Oves fel – han hjälpte mig t.o.m. när vi tillsammans försåg mig med pellets via bilens bagageutrymme ,,, Det fanns inte tillräckligt med pellets i hela Europa.
Bestämde mig då för att övergå från pelleteldning till bergvärme. Har nu kollat kostnaden pelletuppvärmning vs bergvärme och kan konstatera att jag faktiskt tjänat runt 9 000 kr under första året. Ja, närmare bestämt 800 kr/mån inberäknat avskrivning av investeringskostnaden. Se efterkalkyl i Excel ovan. Hade inte nätavgiften varit ett resultat av Ellevios monopol så hade såklart nätkostnaden varit åtskilligt lägre än nu. Den tillsammans med el-skatter gör den biten är dubbelt så hög som kostnaden för själva elströmmen! 😦
Har sedan jag övergick till bergvärme, bara kunnat se den gröna lampan lysa på värmepumpen, till vänster i bild. Alltså den lampa som visar att allt är OK. 😉
Bergvärme är bra, eftersom den är mycket driftsäker och för de allra flesta ekonomiskt fördelaktig och dessutom helt ren. Men det är självklart ett flertal faktorer på påverkar kostnaden. Hur djupt man måste borra för att nå berg, bergets fasthet och hur mycket värme pumpen kan ta till sig, rätt dimensionering och bra installation till bra pris. Jag har haft tur med allt detta. Relativt nära till berggrund, borrning ner till 210 m som ger mycket värme, en bra Nibe bergvärmepump och inte minst en mycket bra installation av Empe Rör (Magnus ”Rota” Johansson). Alla har såklart inte samma tur, men faller allt på plats – då kan man, som i mitt fall, få ett så här positivt resultat.
Ytterligare ett plus i kanten för bergvärmen, framgår av bilderna nedan.
Pelletbingen som jag byggde för snart 20 år sedan, för att Ove skulle kunna förse mig med pellet utifrån med storsäck för att slippa bära småsäckar, kunde jag nu riva och i stället göra i ordning en liten extra verkstad. Inte minst vintertid är det skönt att ha det lite mer ombonat än i garaget, när jag ska fixa till något.
Mer om min bergvärme:
https://stickans.blog/projekt-tradgard-och-uppvarmning/