Huset, min uppvärmningskostnad vid pellet vs bergvärme

Alltsedan år 2002, har grannen Ove Högqvist (Pellet & Ved) försett mig punktligt med pellet. Allt har funkat riktigt förträffligt – men mars 2018 blev det tvärstopp med pelletleveranserna. Verkligen inte Oves fel – han hjälpte mig t.o.m. när vi tillsammans försåg mig med pellets via bilens bagageutrymme ,,, Det fanns inte pellets nog i hela Europa.

Bestämde mig då för att övergå från pelleteldning till bergvärme. Har nu kollat kostnaden pelletuppvärmning vs bergvärme och kan konstatera att jag faktiskt tjänat nästintill 10 000 kr under första året. Ja, närmare bestämt 800 kr/mån inberäknat avskrivning av investeringskostnaden. Se bifogad Excel kalkyl (Bild 1). Hade inte nätavgiften varit ett resultat av Ellevios monopol så skulle inte nätkostnaden som nu – vara mer än dubbelt så hög som kostnaden för själva elströmmen! 😦

Ett annat plus med bergvärmen är självklart att jag kunde montera ner min pelletbinge, som tog upp hela pannrummet och i stället gjort i ordning pannrummet till en extra verkstad. Känns riktigt bra att ha tillgång till, inte minst vintertid, i stället för att då hålla till i garaget. (Bild 2-4).

Har sedan jag övergick till bergvärme, bara kunnat se den gröna lampan lysa på värmepumpen, till vänster i bild. Alltså den lampa som visar att allt är OK. 😉

Bergvärme är bra, eftersom den är mycket driftsäker och för de allra flesta ekonomiskt fördelaktig och dessutom helt ren. Men det är självklart ett flertal faktorer på påverkar kostnaden. Hur djupt man måste borra för att nå berg, bergets fasthet och hur mycket värme pumpen kan ta till sig, rätt dimensionering och bra installation till bra pris. Jag har haft tur med allt detta. Relativt nära till berggrund, borrning ner till 210 m som ger mycket värme, en bra Nibe bergvärmepump och inte minst en mycket bra installation av Empe Rör (Magnus ”Rota” Johansson). Alla har såklart inte samma tur, men faller allt på plats – då kan man, som i mitt fall, få ett så här positivt resultat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.