VI SOM HAR GLUKOSMÄTARE HEMMA KAN HJÄLPA ANDRA!

Ungefär hälften av oss äldre är så feta att vi löper stor risk för att få diabetes typ 2. Hörde idag på Gomorron Sverige att detta till trots, ingen allmän hälsokontroll som skulle fångat upp de drabbade i tid, är aktuell. Kortsiktigt tänkande! Hälsokontroller för dyrbara – men sedan, när diabetes typ 2 och andra allvarliga sjukdomar brutit ut – DÅ kostar det både de drabbade och samhället! Detta eftersom stora hälsoproblem kommer som ett brev på posten när sjukdomen väl brutit ut. Diabetes typ 2 kan ju leda till cirkulationsproblem i ben och synskador är väl det allvarligaste kommer förr eller senare. Ett annat problem kan vara hudrodnad på penis med mindre trevlig ömhet som följd … Detta alltså om man inte kan hålla sin diabetes i schack med de mediciner som man får utskrivet vid första läkarbesöket som diabetes typ 2 patient. Mediciner typ Simvastatin och Metformin, som kan ge mycket besvärliga biverkningar. Tyvärr har långt ifrån alla själva upptäckt att LCHF är den klart bästa hjälpen – inte dessa mediciner!
Själv gick jag på årliga hälsokontroller och på så vis upptäcktes min diabetes typ 2. Slutade i stort sett omedelbart med Simvsastatin och Metformin och gick i stället över till LCHF. Blev med LCHF symptomfri på mindre än en månad. Detta har jag mycket väl dokumenterat här på Runda Hörnan, allt kan du ta del av, under LCHF-menyn. Jag följer dock fortfarande upp mina hälsovärden inklusive glukoshalten – för jag är inte fri för livet. Med återgång till fel kost, viktökning och frånvaro av motion är jag självklart i skiten igen.

Nu till det jag vill slå ett slag för:
VI SOM HAR GLUKOSMÄTARE, STICKOR OCH LANSETTER HEMMA KAN HJÄLPA ANDRA!
När inte samhället tycks kunna ta kostnaden för hälsokontroller, så borde åtminstone vi som redan har glukosmätare hemma, erbjuda äldre bekanta, inte minst de med övervikt och det har väl de allra flesta av oss – en gratis glukoskontroll. Erbjud släktingen, grannen eller kompisen. Komma hem till dig en morgon på fastande mage och ta glukosprov. Bara en liten minihälsokontroll alltså, men självklart åtskilligt bättre än ingen kontroll. Visar då mätningen förhöjd glukoshalt, så är det en riktig hälsokontroll på vårdcentral, lika självklart, nästa steg …
Hjälps vi åt kan vi rädda kanske hundratusentals. Alltför få kommer på kontroll i tid …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.