Nu är Livsmedelsverket riktigt illa ute …

Bara inom någon vecka har det hänt en hel del konstiga turer inom Livsmedelsverket (SLV) …

1: Smör och mellanmjölk bort – Lätta och lättmargarin på skolbespisningarna
SLV kom först med rekommendationer till skolbespisningarna runt om i landet, att förbjuda smör (Bregott) och mellanmjölk, och enbart tillåta lättmargarin (Lätta) och lättmjölk. Det uppstod folkuppror, inte minst här på nätet:

– I Karlstad basunerade ansvarig politiker, Niklas Wikström (Fp) ut att Bregott och mellanmjölk skulle bort på bespisningen, där enbart skulle serveras Lätta och lättmjölk. Punkt slut! Barnen skulle inte ens tillåtas ta med sig Bregott till skolan … Efter en kraftig folkstorm, inte minst här på nätet,  backade Niklas Wikström, så nu ska valmöjligheten Bregott och mellanmjölk , finnas kvar. En Fp-politiker som tvingades bli liberal 😉

– i Stockholm uppmanade skolborgarrådet skolorna att strunta i SLV:s rekommendation och låta valfriheten vara kvar.
http://www.svtplay.se/klipp/1774898/skolmatsdebatt?tab=klipp&sida=2

2: Socker – bevis för> ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar
Sedan kom en amerikansk professor i  folkvetenskap Laura Schmidt, ut med storvarningen för socker. Inget nytt i sig att socker i princip är ett gift för kroppen, men här redovisade hon att det nu är statistiskt bevisat, hur mycket risken för dödlighet i Hjärt- kärnsjukdomar ökar till följd av socker. Här nedan kommentarer av professor Lars Wallentin, Uppsala Universitet.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5775338

Problemet för SLV är ju här, det faktum att verket tillåter att 10 % av intagen energi, intas som socker

3: SLV avfärdar risken med bisfenol A
Europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har nyligen sänkt det tolerabla dagliga intaget (TDI) för den hormonstörande kemikalien bisfenol A från 50 till 5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, där TDI är den beräknade högsta mängd av ett ämne som en person kan inta dagligen under hela sin livstid utan hälsorisk.
http://www.dn.se/debatt/oansvarigt-av-staten-att-blasa-av-bisfenol-a-larmet/

SLV går emot, eftersom verket påstår att det inte att det finns stöd för detta. Undrar hur mycket av SLV propåer verkligen bygger på kunskap? Deras agerande kan mycket väl vara avhängigt otillräcklig kunskap inom verket, i kombination med påtryckande företag med ekonomiska intressen?

Sammantaget, inget tvivel om annat än att SVL idag är ute i riktigt blåsväder. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.