Livsmedelsverkets rekommendationer beträffande margarin vs smör

Tyvärr … fann det här hos Kostdoktorn:
”Karlstad Kommun har infört (endast) lättmargariner (borta är bregott) i skolorna och bytt utt mellanmjölk till lättmjölk!!! Prata om att ta ett steg i fel riktning!!!! Redan 2009 gick WHO ut med forskning att fett inte är farligt!
Margarin är fabriksframställd smörja, Bregott är smör och rapsolja.”

Som jag ser det är det huvudsakligen inte Karlstads kommuns dåliga insikter som är huvudproblemet, utan boven i dramat är Livsmedelsverkets rekommendationer 😦 Även för en lekman bör det räcka mycket väl med att enbart studera bilden nedan, som visar tillverkningsprocesserna för resp. produkt, för att fatta sitt beslut … 😉

Margarin vs smör

Här lite mer om tillverkning av margarin typ ”Lätta”

(Ur Gunnar Lindgrens nyhetsbrev)

Inledning:
Problemet med margarintillverkning är att man försöker imitera ett annat livsmedel – smör. Om man försöker göra ett margarin på ett naturligt sätt av exempelvis olivolja skulle det bli gröngrått, lukta och smaka oliver, samt bli flytande. Skulle man använda naturlig rapsolja skulle det på samma sätt bli gulaktigt, lukta och smaka raps och vara flytande.

Vill vi ha ett fast margarin måste vi använda något fast vegetabiliskt ́fett exempelvis kokosfett eller palmolja, men detta skulle smaka och lukta kokos/palmolja och ha en mer skokrämsliknande konsistens.
För att nå smörets färg, lukt, smak och konsistens måste man tillgripa verkligt brutala kemiska metoder som först utplånar fetternas naturliga egenskaper, samt att man sedan färgar upp fettmassan, tillsätter smördoftande ämnen (exempelvis den brandfarliga syntetiska kemikalien diacetyl. Mer om diacetyl finns att läsa under länken nedan:

http://www.iuf.org/cgi-bin/dbman/db.cgi? db=default&uid=default&ID=4698&view_records=1&ww=1&sv=1)

Slutligen på kemisk väg ändra molekylstrukturen på fettet för att det skall bli glattare och inte så strävt. Allt detta är alltså oundvikligt så länge man gör anspråk på att imitera ett annat livsmedel.

 

1 tanke på “Livsmedelsverkets rekommendationer beträffande margarin vs smör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.